2014-08-06 15:09:50• hírek • Szatmár.ro

Háromezer fős hallgatóságra számítanak a szabadtéri komolyzenei koncerten

Csütörtökön, augusztus 14-én 20 órai kezdettel tartja immár hagyományosnak mondható szabadtéri szimfonikus koncertjét a Dinu Lipatti Filharmónia zenekara. A szervezők a jó időjárásban bíznak, na meg abban, hogy most is vastapssal ünnepli majd a hallgatóság a szatmári zenészeket.

"Minden meteorológiai előrejelzés arra utal, hogy szép, évszaknak megfelelő időjárás lesz jövő csütörtökön" - mondja Dr. Fátyol Rudolf, aki már több hete a filharmonikusok legnagyobb közönséget vonzó koncertje, a nyári szabadtéri koncert megszervezésével van elfoglalva. Erre augusztus 14-én este fog sor kerülni az új városközpontban, a fellépés - már mondhatjuk - megszokott helyszínén.

Az előző évekhez képest növelik a téren létrehozott ülőhelyek számát: most 800 széket fognak elhelyezni az új főtéren, hogy a hallgatóság kényelmesen helyet foglalva adhassa át magát a zene hangjainak. Persze valószínűleg a teljes közönség számára nem lesz elég a szék, szerencsére a töltésre vezető lépcsőkön még bőven lesz hely. "Az előző ilyen koncertjeinken nagyjábók 3 ezer személy előtt játszottunk - most is legalább ilyen népes hallgatóságra számítunk" - mondta Fátyol.

A rendkívüli szabadtéri koncerten a filharmónia állandó karmestere, a németországi Franz Lamprecht vezényli majd a zenekart, a műsoron pedig komolyzenei gyöngyszemek szerepelnek. A tervek szerint nem marad el idén sem a kis tűzijáték, ami megkoronázza a mindig fantasztikus hangulatú koncertet. Már csak az időjárás kell megfelelő legyen, de ha véletlenül esősre fordul az idő, a szervezőknek arra az esetre is van tervük: a Filharmónia előadótermébe költöztetik a koncertet.

A nagy szabadtéri koncertet követően a szatmári filharmonikusok Németországba mennek turnézni, ahol augusztus 19 és 26 között több alkalommal is fellépnek majd egy vokálszimfonikus koncerttel - Verdi Requiemjét egy 120 fős kórus közreműködésével fogják előadni.

Szeptember 8-án aztán Szatmárnémetiben adnak koncertet: ekkor a zenekart Sinya Ozaki japán karmester vezeti majd, a szólista pedig a tasnádi születésű Czumbil Bernadette lesz.

A komolyzenei évad szeptember 18-án egy vokál-szimfonikus koncerttel veszi kezdetét, amelyen régi és új filmzenék csendülnek fel - a zenekart az izraeli Rooth László fogja vezényelni, a szólista pedig a Temesvári Operaház szoprán-énekesnője, Colceiar Nicoleta lesz.

A XXXVII. Szatmárnémeti Nemzetközi Zenei Fesztivál - amely több meglepetést is tartogat a szatmári komolyzene-kedvelők számára - szeptember 25-én veszi kezdetét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: